Στρατηγικές αντιμετώπισης αισθητηριακών δυσκολιών στη σίτιση
Στρατηγικές για την αντιμετώπιση αισθητηριακών δυσκολιών που επηρεάζουν τη σίτιση:
- Φτιάξτε αισθητηριακά κουτιά με όσπρια, δημητριακά και μακαρόνια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό. Κρύψτε παιχνίδια, διάφορα υλικά και παίξτε δίνοντας στο παιδί την δυνατότητα να περιεργαστεί το περιεχόμενο στο κουτί. Το παιδί έρχεται σε επαφή με διαφορετικές υφές, οσμές και όψεις του φαγητού και τις επεξεργάζεται με αποτέλεσμα να εξοικειώνεται με αυτές μέσω του παιχνιδιού που είναι μία ευχάριστη δραστηριότητα.
- Χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα. Θα βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση της περιοχής του στόματος. Χρησιμοποιείστε την για να βουρτσίσετε ακόμη την γλώσσα και το εσωτερικό από τα μάγουλα του παιδιού.
- Εισάγετε νέες υφές και γεύσεις σταδιακά σε συνδυασμό με μία αποδεκτή τροφή έτσι ώστε το παιδί να εκτίθεται σε νέα ερεθίσματα και να εξοικειώνεται με αυτά.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να «παίζει» με το φαγητό, να το περιεργάζεται με τα χέρια και να χρησιμοποιεί την τροφή ευφάνταστα σε συμβολικό παιχνίδι.
- Δοκιμάστε να μαγειρέψετε μαζί με το παιδί, αν το επιθυμεί. Εμπλέξτε το στην εκτέλεση μίας συνταγής και εξερευνήστε μαζί νέες υφές, παίξτε και φτιάξτε κάτι δημιουργικό.
- Μεγιστοποιείστε τον αριθμό των τροφών που προσφέρετε στο παιδί. Συχνά τροφές που έχουν ομοιόμορφο σχήμα και παρόμοια όψη είναι πιο πιθανό να καταναλωθούν από το παιδί που παρουσιάζει δυσκολίες με την σίτιση. Για αυτό αν σε ένα παιδί αρέσουν τα τραγανά φαγητά, μπορείτε να προσφέρετε π.χ. μαζί με το κριτσίνι κάποιο καρότο, αγγουράκι ή άλλη τροφή που έχει παρόμοια υφή.
________________________________________
Γιουβάντση Μαρία
Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
Η Μαρία Γιουβάντση είναι Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από το τμήμα Εργοθεραπείας. Παρέχει υπηρεσίες Εργοθεραπείας στο Παιδιατρικό Θεραπευτικό Κέντρο “ΛογοΠλανήτης” από το Σεπτέμβριο του 2022. Στόχος της είναι η ολιστική προσέγγιση κάθε παιδιού, γι’ αυτό και η επιμόρφωσή της είναι συνεχής.
Σχετικές δημοσιεύσεις
Γιατί τα μικρά παιδιά πρέπει να παίζουν και όχι να γράφουν;
Θέλετε να μάθετε γιατί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας δε μπορεί ακόμα να γράψει;...
Αισθητηριακή Επεξεργασία: Οσφρητικό Σύστημα
Τι είναι το οσφρητικό σύστημα; - Το οσφρητικό σύστημα είναι το σύστημα το οποίο...
Στρατηγικές αντιμετώπισης αισθητηριακών δυσκολιών στη σίτιση
Στρατηγικές αντιμετώπισης αισθητηριακών δυσκολιών στη σίτιση: Φτιάξτε...
Βάβισμα – Τι είναι και πότε ξεκινά;
Όταν το μωρό γίνει 4-6 μηνών, μπορεί να φαίνεται ότι έχει πολλά να πει — αλλά δε...