Στοματοπροσωπικές ασκήσεις και τα οφέλη τους
Τι είναι οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις;
Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται ως μέρος της Λογοθεραπείας για να βοηθήσουν είτε παιδιά είτε ενήλικες που έχουν δυσκολία στη σίτιση ή και στην παραγωγή ομιλίας. Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις βοηθούν τα άτομα που έχουν δυσκολία στην κίνηση των στοματοπροσωπικών μυών (χείλη, γλώσσα, παρειές, γνάθο) που χρησιμοποιούνται για τη σίτιση και την ομιλία.
Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις είναι εξειδικευμένες ασκήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της δύναμης, του ελέγχου και του συντονισμού των στοματοπροσωπικών μυών (χείλη, γλώσσα, παρειές, γνάθο). Μια αρχική αξιολόγηση θα προσδιορίσει το επίπεδο της θεραπείας. Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για τις συγκεκριμένες ανάγκες και ικανότητες του ατόμου και ξεκινούν από το χαμηλότερο επίπεδο ως τις πιο περίπλοκες ασκήσεις.
Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά με τις υψηλότερες δυνατότητές του. Επίσης, θα βοηθήσει το άτομο να έχει περισσότερο έλεγχο στη χειραγώγηση του φαγητού και του ποτού κατά τη διάρκεια της μάσησης-κατάποσης.
Ποια είναι τα οφέλη των στοματοπροσωπικών ασκήσεων;
Υπάρχουν πολλά οφέλη από τις στοματοπροσωπικές ασκήσεις. Το κύριο όφελος των στοματοπροσωπικών ασκήσεων είναι η βελτίωση της κίνησης και του συντονισμού των στοματοκινητικών μυών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ομιλίας του παιδιού/ενήλικα. Η στοματοκινητική θεραπεία αυξάνει επίσης την ικανότητα του παιδιού/ενήλικα να τρώει και να πίνει πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού/ενήλικα κατά την επικοινωνία παρέχοντας λειτουργικά και συναισθηματικά οφέλη.
________________________________________________________
Χατζησάββα Εριφύλη
Λογοπαθολόγος – Ειδική Παιδαγωγός, MSc
Η Εριφύλη Χατζησάββα είναι Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγός, MSc. Η επαγγελματική της εμπειρία ξεκινάει από το 2015 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπειών και παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο. Από το 2021 είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Παιδιατρικού Θεραπευτικού Κέντρου «ΛογοΠλανήτης». Στα πλαίσια της δια βίου επιμόρφωσης της έχει λάβει πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων: Intensive Interaction, Marte Meo, Feeding Therapy, TEACCH, PECS, MAKATON, More – Στόμα, Gravity, Palin Parent – Child Interaction (PCI), Mini Kids.
Σχετικές δημοσιεύσεις
Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση: Τι είναι;
Η Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση είναι μια διαδικασία η οποία εξετάζει τα...
Παιχνίδι με τις φούσκες: Πώς βοηθούν στην ομιλία
Χρησιμοποίησε τις φούσκες για να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη του λόγου και της...
Γιατί το παιδί μου δε μιλάει καθαρά
Τα περισσότερα παιδιά κάνουν κάποια λάθη καθώς μαθαίνουν να λένε νέες λέξεις. Αν...
Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει Λογοθεραπεία;
Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες ξεκινώντας από τους πρώτους...
Comments (1)