Εξειδικευμένες Μέθοδοι
- Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction) – Προσέγγιση που διευκολύνει την ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
- Δομημένη Εκπαίδευση (TEACCH) – Ένα δομημένο σύστημα εκπαίδευσης και επικοινωνίας που βοηθάει τα άτομα με αυτισμό να οργανώσουν το χρόνο τους, το φυσικό τους περιβάλλον και την εργασία τους.
- Εναλλακτική Επικοινωνία (PECS) – Ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων για άτομα με αυτισμό ή άλλες σοβαρές δυσκολίες λεκτικής επικοινωνίας.
- Εναλλακτική Επικοινωνία (MAKATON) – Ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας μέσω της χρήσης νοημάτων/συμβόλων για άτομα με αυτισμό ή άλλες σοβαρές δυσκολίες λεκτικής επικοινωνίας.
- Θεραπεία Σίτισης: Μια αισθητικοκινητική προσέγγιση (Feeding Therapy: A Sensory–Motor Approach – Πρόγραμμα εκπαίδευσης σίτισης, μάσησης και αισθητηριακής απευαισθητοποίησης στο στόμα.
- Σύστημα M.O.R.E – Εξειδικευμένη παρέμβαση με σκοπό τη βελτίωση του μηχανισμού απομύζησης – κατάποσης – αναπνοής με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της στοματικής λειτουργίας και στάσης του σώματος του παιδιού.
- Gravity – Η χρήση της βαρύτητας στην Αισθητικοκινητική Ανάπτυξη των βρεφών και παιδιών.
- Παιχνίδι – Το παιχνίδι ως θεραπευτικό και εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).
- Marte Meo – Μία πρακτική μέθοδος συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης που βελτιώνει το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τους άλλους ανθρώπους.
- Πρόγραμμα PALIN–Parent Child Interaction (PCI) – Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης της διαταραχής της ροής της ομιλίας/τραυλισμός.
- Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών – Εξειδικευμένες μέθοδοι που βοηθούν το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες να ενισχύσει τους μηχανισμούς μάθησης και να οργανώσει καλύτερα τη μελέτη του.
- Αντιμετώπιση Δυσλεξίας – Εξειδικευμένες μέθοδοι που βοηθούν το παιδί με δυσλεξία να ενισχύσει τους μηχανισμούς ανάγνωσης και γραφής και να οργανώσει καλύτερα τη μελέτη του.