
TIPS για την ηχολαλία
Είναι δύσκολο να λες στο παιδί κάτι (π.χ. «τι θέλεις να φας;») και να απαντάει λέγοντας ακριβώς αυτό που άκουσε.
Εάν το παιδί σου ηχολαλεί, προσπάθησε να δεις τη θετική πλευρά. Το παιδί σου προσπαθεί να μάθει να επικοινωνεί με λέξεις!!!
Φαντάσου να ήταν σιωπηλό όλη την ώρα! Γι’ αυτό λοιπόν, προσπάθησε να το εκμεταλλευτείς και να βοηθήσεις το παιδί σου να χρησιμοποιεί τις λέξεις με το σωστό τρόπο.
Παρακάτω σου έχουμε μερικά tips που μπορούν να σε βοηθήσουν:
- Μείωσε τις ερωτήσεις, ειδικότερα αυτές που ξεκινούν με το «θέλεις…;» Αν καταλαβαίνεις τι θέλει να πάρει και απλώνει τα χέρια, πες εσύ «θέλω το/την…» ή ονόμασε αυτό που θέλει (π.χ. μπάλα) ή την ώρα που του το δίνεις πες π.χ «Ο Γιάννης θέλει τη μπάλα».
- Πες αυτό που έπρεπε να πει το παιδί χρησιμοποιώντας πάντα λέξεις και έννοιες που κατανοεί. Είναι σημαντικό να το βοηθήσεις να χρησιμοποιεί λέξεις όπως «όχι, σταμάτα, δικό μου, δεν μου αρέσει», καθώς θα του είναι απαραίτητες στις αλληλεπιδράσεις του με τα άλλα παιδιά.
- Όταν επιλέγει μεταξύ δύο πραγμάτων, κράτησε τα στο κάθε χέρι και πες «θέλεις μήλο ή μπανάνα;». Αν δεν απαντήσει σωστά και απλώνει το χέρι στο ένα από τα δύο, ονόμασε το φρούτο που θέλει και δώστου το!
- Αντί να το ρωτάς «θες βοήθεια ή θες αγκαλιά κλπ.» πες του καταφατικά «βοήθεια ή αγκαλιά κλπ.» και περίμενε να το μιμηθεί.
- Όταν χαιρετάς το παιδί απόφυγε να λες το όνομα του και πες μόνο «γεια σου ή καληνύχτα».
- Όταν το επιβραβεύεις προσπάθησε να χρησιμοποιείς επιφωνήματα όπως «ναιιιι!!!» αντί για «Μπράβο Γιάννη», είναι πολύ πιθανό να μιμείται αυτό κάθε φορά που κάτι καταφέρνει και χαίρεται.
*Διαβάστε ακόμη:
_________________________________________________________
Χατζησάββα Εριφύλη
Λογοπαθολόγος – Ειδική Παιδαγωγός, MSc
Η Εριφύλη Χατζησάββα είναι Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγός, MSc. Η επαγγελματική της εμπειρία
ξεκινάει από το 2015 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπειών και παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο.
Από το 2021 είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Παιδιατρικού Θεραπευτικού Κέντρου «ΛογοΠλανήτης». Στα πλαίσια της δια βίου επιμόρφωσης της έχει λάβει πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων: Intensive Interaction, Marte Meo, Feeding Therapy, TEACCH, PECS, MAKATON,
More – Στόμα, Gravity, Palin Parent – Child Interaction (PCI), Mini Kids.
Σχετικές δημοσιεύσεις
TIPS για την ηχολαλία
Είναι δύσκολο να λες στο παιδί κάτι (π.χ. «τι θέλεις να φας;») και να απαντάει...
Δυσπραξία Λόγου ή Απραξία
Η Δυσπραξία του Λόγου είναι επίσης γνωστή ως Λεκτική Δυσπραξία ή Απραξία....
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ)
Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ) είναι μια κρυφή αλλά πολύ κοινή κατάσταση...
Παιχνίδι με τις φούσκες: Πώς βοηθούν στην ομιλία
Χρησιμοποίησε τις φούσκες για να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη του λόγου και της...