
Δυσπραξία Λόγου ή Απραξία
Τι είναι η Δυσπραξία Λόγου;
Η Δυσπραξία του Λόγου είναι επίσης γνωστή ως Λεκτική Δυσπραξία ή Απραξία. Πρόκειται για μια διαταραχή της ομιλίας στην οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να προφέρει λέξεις σωστά και με συνέπεια (π.χ μια μέρα ένα άτομο μπορεί να μπορεί να πει «τηλεόραση» εύκολα, αλλά μια άλλη μέρα μπορεί να αγωνιστεί και να μην μπορεί να το πει καθόλου). Η δυσκολία δεν οφείλεται σε αδυναμία ή παράλυση των μυών της ομιλίας (των μυών του προσώπου, της γλώσσας και των χειλιών). Η σοβαρότητα της Δυσπραξίας του λόγου μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.
Ποιοι είναι οι τύποι της Δυσπραξίας;
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι Δυσπραξίας λόγου:
- Επίκτητη Δυσπραξία Λόγου
- Αναπτυξιακή Δυσπραξία της ομιλίας, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά και εμφανίζεται συχνά από τη γέννηση.
Ποιες είναι οι αιτίες της επίκτητης Δυσπραξίας;
Η επίκτητη Δυσπραξία του Λόγου μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και συμβαίνει συνήθως σε ενήλικες. Προκαλείται από βλάβη στα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ομιλία και συνεπάγεται την απώλεια ή εξασθένηση των υπαρχόντων ικανοτήτων ομιλίας. Η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό στο κεφάλι, όγκο ή άλλη ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Η επίκτητη Δυσπραξία της Ομιλίας μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή μαζί με άλλες δυσκολίες (π.χ μυϊκή αδυναμία που επηρεάζει την παραγωγή ομιλίας – αυτό είναι γνωστό ως δυσαρθρία – ή γλωσσικές δυσκολίες – αυτό είναι γνωστό ως δυσφασία).
Ποιες είναι οι αιτίες της Αναπτυξιακής Λεκτικής Δυσπραξίας;
Η Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία εμφανίζεται στο παιδί από τη στιγμή της γέννησής του. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις όπως γενετικές διαταραχές και σύνδρομα όπως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος ή Εύθραυστου Χ. Η αιτία για την Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία είναι άγνωστη, ωστόσο ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κινητική ανάπτυξη. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν έκθεση σε αλκοόλ και ναρκωτικά κατά την εγκυμοσύνη, πρόωρη ωρίμανση και κάπνισμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά.
- Δυσκολία στο συνδυασμό ήχων ή συλλαβών με στόχο το σχηματισμό λέξεων.
- Ασυνεπή λάθη κατά την ομιλία. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πει μια δύσκολη λέξη σωστά, αλλά δυσκολεύεται να την επαναλάβει ή μπορεί να πει έναν συγκεκριμένο ήχο μια μέρα και την άλλη όχι.
- Απλοποίηση των λέξεων αντικαθιστώντας τους ήχους της ομιλίας που δυσκολεύονται με ευκολότερους.
- Μιμούμενη ή αυτόματη ομιλία καλύτερη από την αυθόρμητη ομιλία.
- Δυσκολία στην προσωδία, δηλαδή οι διαφορετικοί ρυθμοί, τα μοτίβα τονισμού του λόγου με αποτέλεσμα η ομιλία να ακούγεται μονότονη.
- Αργός ρυθμός ομιλίας.
- Ρινική ομιλία.
Άλλες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν παράλληλα με τις δυσκολίες στην ομιλία είναι:
- Δυσκολίες στην ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία.
- Υπερευαισθησία ή υποευαισθησία στο άγγιγμα.
- Καθυστερημένη ανάπτυξη γλωσσικής έκφρασης.
- Δυσκολίες γενικά με συντονισμό και εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες.
Πώς διαγιγνώσκεται;
Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας ή τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της Δυσπραξίας. Το άτομο που κάνει τη διάγνωση, συχνά ο Λογοθεραπευτής αναζητά γενικά την παρουσία μερικών, ή πολλών ή μιας ομάδας συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών που περιγράφονται παραπάνω. Η εξάλειψη άλλων παραγόντων που συμβάλλουν, όπως η μυϊκή αδυναμία ή προβλήματα κατανόησης της γλώσσας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με επίκτητη δυσπραξία ανακτούν μερικές ή όλες τις ικανότητες ομιλίας τους μόνα τους. Αυτό ονομάζεται αυθόρμητη ανάκαμψη.
Η Λογοθεραπεία είναι συχνά χρήσιμη για άτομα με Επίκτητη Δυσπραξία που δεν ανακτούν αυθόρμητα όλες τις ικανότητες ομιλίας τους.
Οι Λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της Δυσπραξίας του Λόγου και καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική. Η θεραπεία είναι προσαρμοσμένη στο άτομο και έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία άλλων προβλημάτων ομιλίας ή γλώσσας που μπορεί να εμφανιστούν μαζί με τη Δυσπραξία. Κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία και ορισμένα άτομα θα σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο από άλλα. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους είναι επίσης σημαντικές.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παιδική απραξία λόγου στις παρακάτω πηγές:
https://childapraxiatreatment.org/
https://www.nidcd.nih.gov/health/apraxia-speech
Σχετικές δημοσιεύσεις
Στοματοπροσωπικές ασκήσεις και τα οφέλη τους
Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται ως μέρος της Λογοθεραπείας για να...
Στάδια ανάπτυξης λόγου και ομιλίας
Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές του ικανότητες με το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι...
25 Στρατηγικές Λόγου & Ομιλίας
Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με 25 στρατηγικές που ενισχύουν τόσο την ανάπτυξη...
Το παιδί μου δε μιμείται λέξεις… Τι να κάνω;
Το να μιμείται το παιδί ήχους και λέξεις αποτελεί μια πολύ σημαντική δεξιότητα...